Kontakta oss
BRF & Fastighetsägare

Ventilation i villa och lägenhet

Marknadens bästa lösningar för ventilation i villa – noggrant, prisvärt och hållbart

Är du på jakt efter en erfaren ventilationsfirma till ett överkomligt pris? Välkommen till FTX gruppen i Stockholm! Vi är specialiserade på att installera och underhålla ventilationssystem, samt på effektivisering av flerfamiljshus. Från att du först tar kontakt bistår vi med allt det praktiska fram till det slutgiltiga resultatet.

Alla våra installatörer och tekniker är välutbildade, vilket säkerställer ett professionellt utfört arbete. Vi arbetar bara med marknadens bästa produkter. Vill du mäta och sanera radon kan vi även hjälpa till med det.

Kontakta oss för en offert, eller om du vill ha mer information.

Ventilation i lägenhet och villa

Betydelsen av bra ventilation

Dålig ventilation dödar dig inte, men kan bidra till en försämrad livskvalitet. Eftersom att vi, speciellt i de nordiska länderna, spenderar så stor del av vår tid inomhus är det av stor vikt att vi andas fräsch luft. Varför? Här är några exempel på hälsoeffekter, till följd av bristfällig ventilation:

Försämrad luftkvalitet. Bristfällig ventilation kan leda till att damm, mögel, och andra luftföroreningar samlas i huset. Dessa föroreningar kan orsaka och förvärra andningsproblem, allergier och astma.

Allergier. Dålig ventilation kan bidra till högre koncentrationer av olika allergener, som dammkvalster, mögel och pollen. Detta kan leda till att individer med allergier upplever förvärrade symtom såsom nysningar, kliande ögon, rinnande näsa och astmatiska besvär.

Trötthet och huvudvärk. Dålig luftkvalitet och otillräcklig ventilation kan orsaka symtom som trötthet, huvudvärk och yrsel. Detta beror på både de kemiska föroreningarna i luften och bristen på frisk luft, vilket påverkar syreupptagningen.

Med god ventilation, särskilt med FTX, slipper du dessa komplikationer. Detta eftersom ventilationen ständigt byts ut.

Ventilation i villa
3 ventilationsschakt.

Ventilation i flerfamiljshus

Ventilationen i flerfamiljshus är särskilt viktig, med anledning av antalet personer som vistas i bostaden och närvaron av barn. Kanske flyttar en barnfamilj till en villa vars ventilation är anpassad för två personer, eller tvärtom. Då behöver justeringar göras, i mån om att säkerställa en hållbar luftkvalitet.

Som privatperson kan du förvänta dig ett trevligt bemötande och service anpassad efter just er situation. Vi hjälper företag såväl som privatpersoner, där det förstnämnda till vardags har ett aningen större ekonomiskt kapital. Detta kan vi ta i beaktning. Anlitar ni oss för att förbättra ventilationen i flerfamiljshuset skräddarsyr vi en så prisvärd lösning som möjligt.

Ventilationsinstallatör jobbar i solnedgången.
Färgglad fasad med lägenhetsbalkonger.

FTX - kostnadseffektivt och hållbart

Den initiala kostnaden som installationen av ett FTX-system kan innebära är omfattande, men det är en investering. Redan efter 5 år kan du ha nått “break even”-punkten. Med FTX-teknik säkerställer ni ett kontinuerligt flöde av fräsch luft, där energieffektiviteten i er fastighet dessutom förbättras avsevärt.

Våra system är designade för att återvinna värme från utgående luftström, vilket minskar energiförbrukningen och bidrar till lägre uppvärmningskostnader. Den konstanta luftomsättningen förhindrar effektivt ansamling av skadliga föroreningar och allergener, vilket leder till en renare och hälsosammare inomhusmiljö för alla som vistas i byggnaden.

Ventilation i villa
Interiör i ett modernt kontorslandskap.

Installation och underhåll

Alla våra reparatörer och tekniker är utbildade och certifierade, vilket gör oss till ett tryggt val. Det spelar heller ingen roll om du inte har någon erfarenhet av ventilation sedan tidigare, vi löser projektering, materialinköp och installation. Men hur kan samarbetet se ut egentligen?

1. Kostnadsfritt hembesök. Efter att du har kontaktat oss gör vi ett kostnadsfritt hembesök där vi utvärderar fastighetens förutsättningar och dina förväntningar.

2. Projektering. Efter hembesöket tar vi fram en detaljerad projekteringsplan. I denna redovisas en lösning på hur FTX-systemet kan installeras, inklusive uppskattning av kostnader, tidsplan och förväntade energibesparingar.

3. Installation. Våra utbildade tekniker utför sedan installationen av systemet. Vi arbetar noggrant och ser till att allt genomförs i enlighet med gällande branschstandarder och byggregler.

4. Besiktning. Slutligen utför vi en grundlig besiktning av den nya installationen. Detta säkerställer att allt fungerar korrekt och att systemet är optimerat för bästa möjliga prestanda. Vi går även igenom viktiga underhållspunkter med er och försäkrar att ni känner er trygga med att hantera ert nya system.

Mätning och sanering av radon

Utöver våra omfattande tjänster inom ventilation erbjuder vi också mätning och sanering, av det miljö- och hälsofarliga ämnet radon. Vi utsätts för radonstrålning var dag, men på vissa platser kan halten nå skadliga nivåer. Nästan 17% av alla villor och radhus i Sverige beräknas ha förhöjda radonvärden, vilket ökar risken för att drabbas av lungcancer.

Vi är stolta över vår specialkompetens i ämnet. Anlitar du oss använder vi oss av avancerad utrustning och tidigare erfarenheter. Misstänker du, eller vet, att din bostad innehåller hälsoskadliga halter av radon? Vi har lång erfarenhet av mätning såväl som sanering av radon och kan hjälpa dig på effektivast möjliga sätt.

Vanliga frågor om FTX-ventilation

Hur vet jag om mitt nuvarande system behöver repareras eller bytas ut?

Svar: Tecken på att ditt nuvarande ventilationssystem kan behöva repareras eller bytas ut kan handla om ovanliga ljud, minskning i luftflöde, obehagliga lukter som inte försvinner, allergiska reaktioner hos de som befinner sig i huset eller onormalt höga energiräkningar. Ett FTX-system kan lösa dessa problem genom att ge förbättrad luftkvalitet och energieffektivitet.

Hur ofta behöver ett FTX-ventilationssystem underhållas efter installation?

Svar: För att säkerställa att ert FTX-system fungerar effektivt och håller så länge som möjligt, rekommenderar vi regelbundet underhåll. Detta kan exempelvis innefatta filterbyten var sjätte månad och andra genomgångar av systemet årligen.

Vad skiljer FTX-ventilation från andra ventilationssystem?

Svar: FTX-ventilation, eller frånluftsventilation med värmeåtervinning, är mer energieffektivt än andra system. Det återvinner värmen från den utgående inomhusluften för att förvärma den inkommande friska luften. Detta leder till lägre kostnader och förbättrad luftkvalitet, vilket är bättre för miljön och kan bidra till bättre hälsa för de som vistas i byggnaden.

Vad du kan förvänta dig

FTX-gruppen etablerades 2010 och har sedan dess samlat erfarenheter och gjort oss experter på installation och reparation av ventilation. Anlitar du oss kan du förvänta dig ett professionellt  och noggrant utfört uppdrag, till ett överkomligt pris.

Vår personal befinner sig i Mälardalen, Västra Götaland och i Skåne.Har du frågor om installation eller reparation av FTX, eller andra ventilationssystem? Tveka inte att kontakta oss. Vi kan erbjuda ett gratis hembesök!

Kontakta oss via formuläret så återkommer vi med mer information.

Tack! Vi har fått ditt meddelande och återkommer så snart vi kan.
Oops! Något gick fel. Testa att fylla i och skicka formuläret igen.